Lidmaatschap aanvragen


Solliciteren in de bouw: 5 tips

Iedereen kent de meest voorkomende sollicitatietips wel. Update je cv, bereid je goed voor, kom netjes voor de dag, en ga zo maar door. Kom je specifiek solliciteren in de bouw, dan hebben we nog een aantal extra tips voor je. Met deze 5 sollicitatietips voor de bouw vind jij die topbaan in de dak- en gevelbranche wel!

Solliciteren in de bouw: 5 tips

1. Bepaal waar je naartoe wilt

Werken aan de gebouwschil is enorm veelzijdig. Er zijn allerlei verschillende functies te vinden op de bouwplaats, met ieder z’n eigen specialisaties en ontwikkelmogelijkheden. Je eerste stap naar solliciteren in de bouw zal dus altijd een goede oriëntatie zijn. Bekijk welke beroepen en bedrijven bij jou passen en bedenk goed: welke kant wil jij op? Zo maak je meteen een goede start.

Bekijk functieprofielen

2. Van alles kan relevant zijn

Op je cv kun je meer dan alleen werkervaring en opleiding benoemen. Wat dacht je van voorbeelden van projecten waaraan je hebt gewerkt. Nog geen ervaring? Geen punt. Vertel dan iets over je vaardigheden en wat jou enthousiast maakt. Misschien sleutel je in je vrije tijd graag aan auto’s – dat laat zien dat je technisch en goed met je handen bent. Houd je van programmeren? Dan heb je waarschijnlijk wel wat softwarekennis op zak. Het kan allemaal relevant zijn. Bovendien zegt het iets over jou als persoon. Daarom zijn dit ook goede punten om te vernoemen als je wél al ervaring hebt.

3. Laat zien wie je bent

In je sollicitatiebrief hoef je de punten uit je cv niet te herhalen. Vertel liever iets over waarom de vacature, het bedrijf of werken in de bouwsector je aanspreekt. En: wat jij met je meebrengt als je aangenomen wordt. Welke eigenschappen heb jij op zak die van toegevoegde waarde zijn? Belangrijke eigenschappen in de branche zijn bijvoorbeeld:

Beschik jij hierover, stip deze dan in je sollicitatie aan – in je motivatiebrief en in je sollicitatiegesprek – om te laten wie jij bent en wat je in je mars hebt. Zo weet jouw toekomstig werkgever wat voor vlees hij in de kuip haalt.

4. Toon je betrokkenheid

De bouwsector is complex en de dak- en gevelbranche is daar geen uitzondering op. De laatste jaren zijn er veel veranderingen en ontwikkelingen geweest en dat zal er de komende jaren niet minder op worden. Bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving, veiligheid, duurzaamheid en techniek.

Of je nu zelf ervaring hebt met deze ontwikkelingen of niet: het is een goed idee om je daarover in te lezen. Dat getuigt van interesse en motivatie. Grote kans dat jij daardoor als kandidaat beter blijft hangen. Plus: je hebt meteen de juiste kennis op zak voor als je straks aan de slag mag.

Vergeet ook niet om je in te lezen in de werkgever! Het staat goed als jij kunt meepraten of doorvragen over de specialisaties en projecten van het bedrijf.

5. Heb er zin in

Werken in de dak- en gevelbranche is top. Het is uitdagend en afwisselend werk met volop ruimte voor groei en ontwikkeling. Je hebt alle vrijheid en je maakt iets concreets, waarbij je het resultaat onder je handen ziet ontstaan. Helemaal top dus.

Dat weet jouw toekomstig werkgever, maar weet jij dat ook? Geen beter moment om je enthousiasme te delen dan tijdens een sollicitatieprocedure. Vertel open en eerlijk over wat aan de branche jou zo trekt. Waar kijk je het meest naar uit? Wees ook niet bang om vragen te stellen om meer te weten te komen. Zo laat jij zien dat je er zin in hebt.

Wil je solliciteren in de bouw?

Enthousiast geworden van deze tips om te solliciteren in de bouw? Neem dan eens een kijkje bij organisaties in de dak- en gevelbranche. Wie weet staan er leuke vacatures open of spreekt een bedrijf jou zo aan dat je een open sollicitatie stuurt. Via de website van branchevereniging Gebouwschil Nederland kun je precies zien wie er lid is en bij wie je dus terecht kunt:

Vind een lid Ook lid worden?

 

Dit blog was oorspronkelijk te vinden op topbaanindebouw.nl, een initiatief van Gebouwschil Nederland. Sinds we zijn aangesloten bij 'Je gaat het maken' is 'Topbaan in de bouw' opgeheven. Lees meer op de pagina Werving.

Terug naar het overzicht