Lidmaatschap aanvragen


Veilig en gezond werken op de bouwplaats

Veiligheid. Een belangrijke prioriteit op de bouwplaats. Hoe zorg je dat jouw medewerkers veilig en gezond kunnen werken aan dak en gevel? Lees erover op deze pagina en ontdek meer in de handreiking van Gebouwschil Nederland. Mede mogelijk gemaakt door aan Gebouwschil Nederland verbonden deskundigen. 

Waarom veilig en gezond werken

Als werkgever ben je wettelijk verplicht een veilige en gezonde werkomgeving te waarborgen. Maatregelen treffen voorkomt een aanwijzing (lees: terechtwijzing), boete of het stilleggen van het werk door de arbeidsinspectie. Bijkomend voordeel van alles rondom veilig en gezond werken op orde hebben, is dat dak- en gevelmedewerkers op de bouwplaats zich met een gerust hart kunnen richten op waarin zij goed zijn: vakwerk leveren. 

Hoe veilig en gezond werken 

Een goede voorbereiding is het halve werk… Door al vanaf de calculatiefase van een opdracht aandacht te besteden aan veilig en gezond werken, wordt duidelijk: 

  • wat is geregeld op het gebied procedures, materialen en werksituaties.  
  • welke zaken jij en/of opdrachtgever nog moeten regelen
  • of afspraken nageleefd worden

Tip: leg afspraken vast, zodat jij, opdrachtgever en werknemers weten waar ze aan toe zijn. 

Publicatie Veilig werken 

In de publicatie Veilig werken vind je handreikingen voor hoe je op de bouwplaats de veiligheid en gezondheid van werknemers in de dak- en gevelbranche zo goed mogelijk regelt. Praktische aandachtspuntenlijsten maken voorbereiding én uitvoering gemakkelijker en maken het vastleggen van afspraken eenvoudig. De publicatie is samengesteld door aan Gebouwschil Nederland verbonden deskundigen. 

Module Veilig werken op hoogte

Voorkomen is beter dan … vallen. De module Veilig werken op hoogte is er om jouw medewerkers scherp en veilig aan het werk houden. In de instructiefilmpjes, e-learnings en toolboxen komen richtlijnen rondom valbeveiliging, ladders, werken met en op een steiger en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). 

Veilig werken op hoogte wordt aangeboden door opleider Gaan in de Bouw (SVGO - GidB). De module is onderdeel van de opleiding Dakdekker, maar ook los te volgen. Goed om te weten: jouw dakdekkers kunnen gratis deelnemen als jij als werkgever premie afdraagt aan Sociaal Fonds Hellende daken. Inschrijven? Log in op Hellendedakenacademy.nl en gebruik je vouchercode. 

Vragen of opmerkingen? Contact het Hellende Daken-secretariaat via 085-489 90 50 of info@hellendedaken.nl. Meer info over deze en andere modules vind je op Hellendedaken.nl

Workshop Veilig werken op de bouwplaats

Op 20 maart 2024 kun je deelnemen aan een workshop Veilig werken op de bouwplaats. Houdt onze nieuwsberichten in de gaten voor meer informatie.

Informatie of vragen?

Voor meer informatie en vragen stellen kun je contact opnemen met Gebouwschil Nederland via secretariaat@gebouwschilnederland.nl