Lidmaatschap aanvragen


Voorlichting: Wkb wat moet je ermee?

Op 1 januari 2024 verwachten we dat 'ie in werking treedt: de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen. Heb jij als ondernemer in beeld wat het voor je bedrijfsvoering betekent? Woon een Wkb-sessie bij en je weet wat je moet. Meer over deze voorlichtingsbijeenkomsten >

Voorlichting: Wkb wat moet je ermee?

De inwerkingtreding van de Omgevingswet en daarmee Wet kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) werd steeds uitgesteld. Toch lijkt het nu echt te gaan gebeuren. Als op 1 januari 2024 de wet van kracht wordt, moet mogelijk ook jij in je bedrijfsvoering aan veranderde of nieuwe verplichtingen voldoen. Heb jij alles goed in beeld? Laat je bijpraten in een voorlichtingssessie.

Waarom wil jij klaar zijn voor Wkb?

Kun je achteraf niet aantonen dat het werk aan de bouwvoorschriften voldoet, dan mag het niet in gebruik worden genomen. Dat kan grote gevolgen hebben. 

Wanneer Wkb-sessies?

Even opfrissen: wat is Wkb 

Een regeling die voor een betere bouwkwaliteit moet zorgen, maar ook opdrachtgevers een sterkere positie geeft ten opzichte van aannemers. 

Er zijn 7 belangrijke wijzigingen die invloed kunnen hebben op jouw bedrijfsvoering. De consequenties kunnen per werk verschillen. De belangrijkste aanpassing is dat niet vooraf, maar achteraf de kwaliteit van een bouwwerk wordt beoordeeld. 

Kun jij als aannemer niet je aan de kwaliteitsborger aantonen dat het bouwwerk aan de bouwschriften voldoet, dan mag het bouwwerk niet in gebruik worden genomen. Dit kan grote gevolgen hebben.

Voor wie geldt de Wkb?

In het kort: de Wkb geldt voor jou als je een kleine, grote of gespecialiseerde (onder)aannnemer bent. Meer specifieke informatie vind je op onze uitgebreide Wkb-infopagina.

Waarom Wkb-sessies?

Omdat je in een Wkb-sessie handvatten en concrete tips krijgt. Want wet lijkt een ver van je bed-show, maar voor je het weet, moet al aan de plichten voldoen op het gebied van administratie en informatie.

Wat heb jij aan een Wkb-sessie?

Voordeel van deelname aan een Wkb-sessie is dat je op deze uitgebreide voorlichtingsbijeenkomst alles aangereikt krijgt om je voor te bereiden op de nieuwe wet. Robin Schulte van Masters in Process:
geeft praktisch uitleg over hoe jij kunt voldoen aan de eisen van de Wkb.
laat zien hoe de Dikke duimen-app (het online Wkb-systeem dat is ontwikkeld in samenwerking met Gebouwschil Nederland) je daarbij helpt.

Alles over Wet Kwaliteitsborging voor de Bouw 

Alles over de Wkb vind je op onze speciale webpagina: Aandachtsgebied Wet Kwaliteitsborging voor de Bouw

Terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Direct op de hoogte van nieuwe materialen, regelgeving en meer

Meld je aan voor onze GebouwschilBerichten en blijf altijd up-to-date in jouw branche.