Lidmaatschap aanvragen


“Dit is een vak waar je trots op mag zijn”

Werken aan de gebouwschil is top. Dat hebben we je al eerder verteld, maar kunnen we blijven zeggen. Misschien hoor je het liever uit de mond van een vakman zelf. Wim Haverhals is trotse eigenaar van metselbedrijf Haverhals Metselwerken uit Kaatsheuvel. Want trots, dat mag je zeker zijn in de dak- en gevelbranche.

“Dit is een vak waar je trots op mag zijn”

Haverhals Metselwerken

“Zelf ben ik ook begonnen als metselaar,” vertelt Wim. Hij rondde de LTS, MTS én HTS af en behaalde zo zijn aannemersdiploma. Al snel groeide hij door tot bedrijfsleider van metselbedrijf Bomet bv in Vught, wat niet veel later resulteerde in zijn eigen onderneming: Haverhals Metselwerken.

Dat is inmiddels al 17 jaar geleden. Door de jaren heen heeft het bedrijf talloze projecten mogen afronden, hoofdzakelijk in de nieuwbouw van woningen. Daarbij maakt het niet uit of er metselwerk, voegwerk en pointeren, steigerbouw of lijmwerk bij komt kijken. Bij Haverhals Metselwerken buigt een team trotse vakmensen zich er graag over.

“Het vak leer je bij ons”

Wim: “Ik heb zo’n 55 personeelsleden rondlopen, 27 eigen mensen en daarnaast een flexibele schil van een kleine dertig vaklieden. Daarnaast heb ik een viertal leerlingen, om ons bedrijf jong te houden en de mensen de kans te geven het vak te leren.” Dak- en gevelwerk is namelijk best een gespecialiseerd vak, waar niet altijd een vooropleiding voor is. Daarom is het juist zo’n uitkomst om het in de praktijk te leren.

Dat gebeurt door leerlingen te koppelen aan (oudere) leermeesters die hen de fijne kneepjes van het vak leren. “Hiermee ontlast je deze oudere groep vakmensen een beetje van de werkdruk. Daarnaast geven zij de vakkennis door die ze op hebben gedaan in de loop van de jaren.”

“Je ziet de mensen echt groeien in het vak.”

“Het is gewoon een heel mooi vak”

Juist die groei is wat het vak zo mooi maakt. “Je ziet op de bouw gewoon een huis tevoorschijn komen waar je zelf iets van gemaakt hebt. Als je kijkt hoe die projecten uit de verf komen, nou, dat is gewoon prachtig. Daar mag je trots op zijn.”

Daarnaast geniet je van veel vrijheid om je werkzaamheden en ontwikkeling zelf vorm te geven. “Je staat altijd buiten en hebt alle vrijheid. Je weet wat je moet doen en mag zelf invullen hoe je het werk doet.”

Ook niet onbelangrijk: er is altijd werk. Tot een aantal jaar geleden heerste het imago dat er weinig te verdienen viel in de bouw. Dat is nu wel anders. Wim beaamt: “Je krijgt gewoon een dik salaris en er is volop werkgelegenheid. En je kunt een heel mooi vak leren.”

Ontwikkelen in de gespecialiseerde aannemerij

“Er zitten best wat mensen hier die hun opleiding hebben voltooid en bij ons zijn gebleven en zijn verder gegroeid,” vertelt Wim. Personeel opleiden is dan ook iets wat hij niet alleen aan het begin van hun carrière, maar continu doet. Als zijn vakmensen graag iets nieuws willen leren of een cursus willen volgen, dan is daar gewoon de ruimte voor.

“Ik kan niet alles alleen: zij hebben mij nodig en ik heb hen nodig.”

In eerste instantie gebeurt dat door mee te lopen in de praktijk. Bevalt dat? Dan wordt er een passende cursus aangeboden. Opleidingen en cursussen regelt Wim hoofdzakelijk via Gebouwschil Nederland, specifiek bij GAan in de Bouw. Hier vind je namelijk bouwopleidingen in de gespecialiseerde aannemerij, waaronder dus in dak- en gevelwerk.

“Via GNL houden we de opleidingen voor meerdere bedrijven toegankelijk,” vertelt Wim, die overigens ook bestuurslid bij GNL is. “Als GNL hebben we gespecialiseerde cursussen en die lopen als een trein. Er zijn al verschillende mensen in de dakbranche die een certificaat hebben gehaald door inzet van GNL.”

Zo blijft het vak interessant voor iedereen. Geen dag dat je niet met trots aan de slag gaat met deze topbaan! Iets voor jou? Bekijk alle functieprofielen en ontdek jouw plek.

 

Dit blog was oorspronkelijk te vinden op topbaanindebouw.nl, een initiatief van Gebouwschil Nederland. Sinds we zijn aangesloten bij 'Je gaat het maken' is 'Topbaan in de bouw' opgeheven. Lees meer op de pagina Werving.

Terug naar het overzicht