Lidmaatschap aanvragen


RI&E saai? Het scheelt je wel kosten!

RI&E saai? Misschien. Maar wel kostenbesparend! Je veiligheids- en gezondheidsrisico’s kennen, betekent maatregelen kunnen nemen en daardoor minder geld uitgeven aan verzuim- en personeelswerving. Ontdek meer over de Risico-Inventarisatie en Evaluatie >

RI&E saai? Het scheelt je wel kosten!

Een Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E) maken, vind je waarschijnlijk saai. Maar als wij je vertellen dat het je kosten scheelt, vind je dát vast wel interessant! 

Waar we het nou precies over hebben? Dit: raakt een medewerker uit de roulatie, dan heb jij direct een uitdaging. Je moet snel een vervanger vinden, anders is er kans dat je planning uitloopt. Dat betekent kosten maken en onprettige gesprekken met de opdrachtgever. 
 
Kortom, gedoe en uitgaven waarop je niet zit te wachten. Doe dat dan ook niet! Kom uit de wachtstand en ga in de actiestand: ontdek in een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) met welke maatregelen je dit gedoe binnen jouw bedrijf voorkomt. 
 

Waarom een RI&E? 

Omdat je jezelf en je medewerkers helpt met een RI&E en ermee aan de Arbowet voldoet. Het doel van de inventarisatie is risico’s in kaart brengen op gebied van gezondheid en veiligheid, zodat je maatregelen kunt treffen die arbeidsrisico’s minimaliseren en ongevallen voorkomen.
 

Wat levert een RI&E op?

Ga jij aan de slag met die maatregelen dan levert een RI&E je dit op: medewerkers die veilig, gezond en met plezier werken. Direct voordeel daarvan voor jou in een notendop: minder gedoe, lagere verzuimkosten, beperking van personeelswervingskosten, meer tijdig opgeleverde projecten en goodwill bij medewerkers waardoor zij hun werk beter doen. Én door je RI&E in te vullen, loop je geen risico op een boete van de arbeidsinspectie. 
 

Hoezo een RI&E om risico’s te ondekken? 

Je vraagt je misschien af: hoezo heb ik een RI&E nodig om risico’s te ontdekken? Ik ken toch zeker de risico’s in mijn vak!
 
Je regelt waarschijnlijk al tilhulpmiddelen om blessures te voorkomen, je verstrekt persoonlijke beschermingsmiddelen als er met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt en voorziet in veiligheidstrainingen, zoals Werken op hoogte.  Allemaal goeie zaken waarmee je veel voorkomende blessures en ongelukken voorkomt en mensen gezond kunnen doorwerken. Maar weet jij ook of je mensen (ongemerkt) stress hebben, of ze happy zijn in hun baan en of ze sporten om gezond te blijven? 
 
Met de RI&E krijg je ook de (bijna) onzichtbare veiligheids- een gezondheidsrisico’s in beeld. Je evalueert vervolgens de ernst van alle risico’s, zodat je een geprioriteerd plan van aanpak kunt opstellen. Dat geeft je handvatten: maatregelen om verzuim te voorkomen en, minstens zo belangrijk, waarmee je medewerkers binnenboord houdt. Iemand in een veilige, gezonde en plezierige werkomgeving, voert het werk namelijk beter uit en wisselt minder snel van baan. 
 

Samengevat: de reden om een RI&E te maken, is dat het bijdraagt aan de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers en dat is belangrijk voor hen én voor jouw bedrijf.

Aan de slag met RI&E

Aan de slag met RI&E? Lees er meer over op onze pagina Aandachtsgebieden/Duurzame inzetbaarheid.
Terug naar het overzicht