Lidmaatschap aanvragen


Risico’s van schijnzelfstandigheid

Ben jij al bezig de risico’s op schijnzelfstandigheid in te perken? Of je nu zzp’ers inhuurt of zzp’er bent: toont je administratie ‘werken in opdracht’ niet duidelijk aan, dan kan dat je een bak geld kosten. Nu al. En per 2025 is die kans nóg groter.

Risico’s van schijnzelfstandigheid

Het geroezemoes in de bouwsector rondom werken met zzp’ers zwelt aan… De zzp’ers zelf lijken zich nog niet zo druk te maken om de risico’s van schijnzelfstandigheid, maar opdrachtgevers stellen al meer voorwaarden aan de inzet van die zzp’ers en bemiddelingsbureaus in onze bouwsector werken aan de implementatie van de strakker wordende eisen. 

De voorbereidingen op de handhaving van de Belastingdienst op de zzp-wetgeving zijn duidelijk in volle gang. En terecht. Er is administratief werk aan de winkel voor zowel de opdrachtgever als de zzp’er die een opdracht aanneemt. In dit artikel zetten we de risico’s en hoe je ze verkleint nog eens op een rij: 
 
Spring snel naar de onderwerpen op deze pagina:

Waarom zzp-administratie op orde hebben?

We besteden steeds opnieuw aandacht aan het onderwerp werken met zzp’ers. Waarom  we het zo belangrijk vinden onze leden erop te wijzen dat zij hun de zzp-administratie op orde moeten hebben? Omdat ‘even iemand inhuren’ jarenlang vrij gemakkelijk kon. Maar het einde van dat tijdperk is in zicht. Als de Belastingdienst controleert en denkt dat een zzp’er in loondienst is, volgt het oordeel schijnzelfstandigheid en zijn er financiële gevolgen. 
 
Vuistregel: maak klip-en-klaar wat de arbeidsrelatie is door een modelovereenkomst in te vullen. Dit is niet verplicht, maar wel raadzaam als je als opdrachtgever of zelfstandige twijfelt over of een arbeidsrelatie door de belastingdienst gezien kan worden als loondienst, terwijl jij en de andere partij het zien als opdracht. Je kunt testen wanneer sprake is van loondienst en nagaan of je een modelovereenkomst nodig hebt kan met dit stappenplan op Belastingdienst.nl
 

Redenen voor en risico’s van schijnzelfstandigheid

Er is een aantal redenen dat werken in opdracht kan worden beoordeeld als schijnzelfstandigheid. Je leest in de opsomming op onze Aandachtspagina waarop je kunt letten, dan loop je minder risico. Om je een concreter idee te geven van de financiële risico’s: 
Welke administratieve zaken moet je op orde hebben?
Er zijn heel veel details en als je hulp nodig hebt kunnen wij je in contact brengen met een adviseur. Maar om je een idee te geven van welke administratieve zaken je als samenwerkende opdrachtgever en zzp’er op orde moet hebben: 
 

Achtergrond zzp-wetgeving

Als we het hebben over zzp-wetgeving bedoelen we de wetgeving die de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtgever regelt. 
 
Tot 2016 was de regel dat je het type arbeidsrelatie vastlegde in een Verklaring Arbeidsrelatie. Sinds mei 2016 is de VAR vervangen door de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie). Omdat die wet niet bleek te werken zoals bedoeld, werd al jaren 
niet actief gehandhaafd. Inmiddels is de wet door rechtspraak verduidelijkt. Daarom gaat de Belastingdienst vanaf januari 2025 handhaven. Daarnaast wordt gewerkt aan nieuwe, nóg strengere wetgeving. Vandaar dat het extra belangrijk is dat je je gaat houden aan de regels die de afgelopen jaren al golden. 
 
Alles over werken met zzp’ers vind je op Aandachtspagina Werken met zzp'ers
Terug naar het overzicht