Lidmaatschap aanvragen


Opvallend metselwerk door gebruik robotarm

Onlangs is bij het circulaire pand bij BouwLab een robot-gemetselde muur geplaatst. De eerste in de Benelux. Deze muur is gemetseld volgens een parametrisch model om zo een opvallend design te realiseren. Het metselwerk vormt een opvallende en decoratieve voorgevel die op een vernieuwende manier is geproduceerd.

Opvallend metselwerk door gebruik robotarm

Foto: 3DMZ

Op de millimeter nauwkeurig

Het metselwerk is uitgevoerd bij Stack3D-Prefab Brickwork. Een robotarm heeft het ontwerp daar tot de millimeter nauwkeurig gelegd en verlijmd. Het ontwerp is opgedeeld in 8 delen, de opgesplitste delen zijn naar de eindlocatie vervoerd en daar gecombineerd tot een geheel. De delen zijn zo opgebouwd dat ze in elkaar vallen, bijna zoals bij een ritssluiting.

De robotarm werkt dus erg precies en kan daarnaast ook in de nacht doormetselen. Wat de productietijd ten goede komt. Een ander voordeel is dat er door het gebruik van een robotarm zeer weinig mankracht nodig is.

Natuurlijke bouwmaterialen

De muur is opgebouwd uit strengpers-gevelstenen van VanDerSanden. Deze stenen zijn gemaakt van Rivier- en westerwaldklei. Kenmerkend aan dit type steen is de productie. De klei wordt door een mondstuk tot een lange streng geperst. Een draadsnijder verdeelt deze streng vervolgens in bakstenen. Het mondstuk is bepalend voor de lengte en breedte van de stenen, het snijden bepaalt de hoogte. Dit type baksteen staat bekend om de strakke uitstraling en uitgesproken kleur. De stenen zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen en gaan meer dan 100 jaar mee, een heel duurzame oplossing.

 

Terug naar het overzicht