Lidmaatschap aanvragen


Hoe zorg je voor goede opleidingen als dak- of gevelbedrijf?

De kennis binnen je bedrijf op peil houden is essentieel. Ontwikkelen is geen luxe meer, maar noodzaak om mee te blijven komen op de markt. Medewerkers moeten steeds vaker meerdere disciplines beheersen, waardoor de behoefte aan opleidingen toeneemt. Resteert de vraag: hoe zorg je dan voor goede opleidingsmogelijkheden?

Hoe zorg je voor goede opleidingen als dak- of gevelbedrijf?

De traditionele BOL- en BBL-opleidingen zullen de meesten wel bekend zijn. Echter is het aanbod voor de gespecialiseerde aannemerij steeds schaarser op het ROC: de juiste opleidingen worden niet of nauwelijks aangeboden. Terwijl juist deze beroepen over het algemeen moeilijk instroom kunnen genereren. Maar er zijn nog verschillende andere oplossingen als het om vakmensen opleiden gaat.

1. Flexibele opleidingen

Een volledige BBL- of BOL-opleiding duurt meestal een aantal jaar. Als bedrijf kun je het je niet veroorloven een medewerker zo lang te missen. Een flexibele mbo-opleiding (flex-mbo) is geschikt om medewerkers versneld hun diploma te laten halen of na hun opleiding verdere kennis op te laten doen.

Let wel: er gelden vaak speciale eisen voor flex-opleidingen. Bovendien worden flexibele opleidingen, net als reguliere mbo-opleidingen, op ROC-scholen gegeven. Het aanbod flex-mbo is dus afhankelijk van het aanbod van het ROC. In de praktijk komt dat erop neer dat dit vooral een geschikte optie is als het om metselopleidingen gaat, omdat het ROC hoofdzakelijk daarvoor opleidingen aanbiedt.

2. Losse certificaten

Hoewel we het hebben over opleidingsmogelijkheden, is het ook een optie om personeel certificaten te laten behalen en zo hun kennis te vergroten. Van elke schooldag word je immers wijzer. Dit kan bijvoorbeeld via cursussen, trainingen of kennissessies. Na afloop ontvangen deelnemers een certificaat of bewijs van deelname.

Aan dergelijke cursusdagen of kennissessies zitten geen exameneisen verbonden. Soms is de kennis toegespitst op één enkel merk of één enkele techniek. Dat maakt de kennis niet per se niet waardevol, maar doet wel de vraag rijzen of deze voldoet aan de kwaliteitseisen van de branche. Zeker met oog op de toekomst, zoals de Wet kwaliteitsborging (Wkb).

3. Modulaire opleidingen

Zelfs een flexibele opleiding, die alsnog in één aaneengesloten periode moet worden doorlopen, blijft lastig te combineren met de reguliere werkzaamheden. Modulaire opleidingen, daarentegen, nemen (naast het opleiden in de dagelijkse beroepspraktijk), slechts enkele lesdagen (vanaf 1 dag) in beslag en zijn afzonderlijk van elkaar te volgen. Zo kun je precies de gewenste kennis in huis halen zonder kostbaar personeel op de bouwplaats lang te moeten missen.

Eén aanbieder van zulke opleidingsmodules, in het bijzonder voor de dak- en gevelbranche, is GAan in de Bouw. Een initiatief van de Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra (AFNL), waar GNL ook bij is aangesloten. De naam ‘GAan in de Bouw’ zal velen dan ook niet onbekend zijn. We sommen nog een keer in het kort de voordelen op:

Meer over deze opleidingen

Dak- en gevelopleidingen faciliteren

Het opleiden van personeel is een doorlopend proces, iets voor de lange termijn. Bedenk daarom goed welke opleidingen de juiste keuze zijn voor jouw bedrijf en welke stappen je moet zetten om deze te bewerkstelligen. We geven je alvast enkele handvatten:

  1. Bepaal de benodigde kennis: welke vaardigheden wil je binnen je bedrijf hebben? Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Meegaan met ontwikkelingen geeft je een streepje voor op de concurrentie, zowel qua klandizie als personeel.
  2. Stel een opleidingsplan op: maak het concreet. Welke opleidingen kies je, voor welk personeel, op welke termijn, et cetera. Voor advies rondom een opleidingsplan kun je overigens gratis een beroep doen op GAan in de Bouw: mail hiervoor opleidingsadviseur Gideon Verhoeven.
  3. Vraag subsidie aan: onder de cao hellende daken kun je via het OOHD subsidie aanvragen voor o.a. de modulaire opleidingen van GAan in de Bouw.

Er is dus een scala aan mogelijkheden, wat ieder dak- en gevelbedrijf de ruimte geeft een passende oplossing te faciliteren. Als branchevereniging zetten wij ons in om dit makkelijker te maken, onder andere door informatie te verstrekken en door samen te werken met initiatieven zoals GAan in de Bouw.

Mocht je als lid ergens hulp bij nodig hebben, dan staan we evengoed paraat. Samen houden we de branche tenslotte sterk. Neem bij vragen dan ook gerust contact op met ons. Over de modulaire opleidingen kun je ook rechtstreeks contact opnemen met GAan in de Bouw.

Contact met GNL Lid worden?

Terug naar het overzicht