Lidmaatschap aanvragen


Check: ‘mijn' zzp'ers recht op arbeidsovereenkomst?

Weet je het antwoord niet, dan loop je een flink financieel risico. Want de nieuwe zzp-wetgeving mag dan pas per 2025 van kracht worden; de Belastingdienst handhaaft al regelmatig op schijnzelfstandigheid. Lees meer >

Check: ‘mijn' zzp'ers recht op arbeidsovereenkomst?

Check of er kans is dat 'jouw' zzp'ers recht hebben op een arbeidsovereenkomst. Want je wilt niet in de situatie terechtkomen dat de Belastingdienst oordeelt dat een zzp’er geen ondernemer, maar jouw werknemer is. Of andersom: dat de zzp’er bij jou een arbeidsovereenkomst claimt, omdat hij om wat voor reden dan ook in financiële nood dreigt te komen.

Risico op controle schijnzelfstandigheid is realiteit

Dat je nu al risico op controle loopt, is realiteit. Dat blijkt uit een recent vonnis van een rechter over schijnzelfstandigheid. In januari 2024 oordeelde deze in het voordeel van een groep zzp’ers. Die kwam zonder inkomsten te zitten, doordat de opdrachtgever de opdracht beëindigde. De rechter vond dat er sprake van schijnzelfstandigheid was, onder andere doordat de opdrachtgever teveel invloed had op de wijze waarop de (schijn)zelfstandigen hun werk moesten verrichten. Beëindiging van de arbeidsovereenkomst was dus onrechtmatig. Resultaat: de opdrachtgever moest een fikse ontslagvergoeding betalen.
 

Problemen op het gebied van schijnzelfstandigheid voorkomen doe je zo

Ga dus na of er in jouw bedrijfsvoering rondom zzp'ers iets moet veranderen. Lees je in op onze website: aandachtsgebieden/werken-met-zzpers
Terug naar het overzicht

GebouwschilBerichten

de belangrijkste actualiteiten en ontwikkelingen in je inbox

Exclusief voor leden: maandelijkse e-mailberichtgeving over belangrijke onderwerpen die spelen in de dak- en gevelbranche. Ben jij een vakspecialist uit de branche en wil je lid worden, zodat je ook up-to-date blijft? Vraag een lidmaatschap aan: vul je gegevens in.