Lidmaatschap aanvragen


Jongeren bij jou op bliksemstage?

“En dan staat een jongere die bij binnenkomst zegt geen zin te hebben, ineens geconcentreerd te voegen of metselen. Hun interesse wekken voor de bouw; dat is waarom wij jongeren graag welkom heten voor een Bliksemstage.” aan het woord een medewerker van een bouwbedrijf.

Jongeren bij jou op bliksemstage?

Wil jij jongeren enthousiast maken voor de dak- en gevelbranche? Meld je aan voor een Bliksemstage - initiatief van JINC, non-profitorganisatie die het verschil wil maken voor jongeren uit wijken met een sociaaleconomische achterstand.

Een leerling (10 jaar) na Bliksemstage bij Patina Dakdenkers: 'Het was leuk om het hulpje te zijn van de opperbaas. Misschien wil ik hier wel komen werken.'  

Wat is een JINC Bliksemstage?

Jouw kans om in korte tijd jongeren enthousiast te maken voor jouw vak. Dit is wat een JINC Bliksemstage is. In slechts één ochtendje ervaart een groepje van zo’n 8 basisschoolleerlingen hoe het is bij jullie op de werkvloer. Om 9.30 uur komen ze binnen en 12.00 uur stappen ze weer op. 

Ervaring van bedrijf uit de branche

Om je een indruk te geven van hoe zo’n ochtend verloopt, lees je hier over de ervaring van een bedrijf dat jongeren graag aan hun vak proeven laat proeven: renovatie van de buitenschil van bestaande woningen. 
Het werk binnen het bedrijf bestaat vooral uit herstellen van metselwerk, voegen uithakken en weer opnieuw voegen. Ook is het steeds meer gericht op het verduurzamen van bestaande sociale huurwoningen bijvoorbeeld door  zonnepanelen en/of warmtepomp te plaatsen. 
Om jongeren een laagdrempelige kans te bieden voor kennismaking met het werkveld, richtte het in de bedrijfshal een opleidingshoek in. Daar kunnen de leerlingen tijdens de Bliksemstage voegen en metselen. Ze krijgen ook een rondleiding door het bedrijf, mogen vragen stellen aan onze directeur  en tussendoor iets lekkers. 

Verrast door enthousiasme

Een medewerker vertelt: “Tijdens deze ochtenden word ik steeds weer verrast. De (vaak een) jongen die binnenkomt met de mededeling dat hij er eigenlijk geen zin in heeft, staat iets later vol concentratie te voegen of metselen. Dat onuitgesproken enthousiasme is geweldig en een reden dat we dit doen. Jongeren zien hoe leuk de bouw is, dat ze iets tastbaars maken en dat mensen daarna blij zijn met het geleverde werk. 

Drijvende kracht achter Bliksemstages 

De drijvende kracht achter Bliksemstages is JINC. Die legt de contacten met scholen en weet welke doelgroep bij welk bedrijf past. De non-profitorganisatie wil het verschil maken voor jongeren uit wijken met een sociaaleconomische achterstand. Jij ook? 

Schrijf je in als Bliksemstagebedrijf

Schrijf jij je in als Bliksemstagebedrijf, dan help je hen daarmee op weg bij het maken van hun beroepskeuze en grijpt de kans om ze enthousiast te maken voor jouw vak. 

 

Terug naar het overzicht