Lidmaatschap aanvragen Download ons circulariteitsboekje


Toenemende aandacht voor steenstrips met TCKI

De aandacht voor (bak)steenstrippen en het verlijmen ervan neemt de laatste jaren meer en meer toe. Mede om die reden is onlangs een technische commissie gestart om een Europese norm te ontwikkelen voor baksteenstrips. Onze partner TCKI is hierbij betrokken.

Toenemende aandacht voor steenstrips met TCKI

Ook wordt er al een paar jaar gewerkt aan een nieuwe beoordelingsrichtlijn voor het verlijmen van steenstrips: de BRL1330. De overlappen hiervan met al bestaande richtlijnen van gevelafwerkingen zijn inmiddels zoveel mogelijk opgehelderd en geminimaliseerd. De nieuwe richtlijn (of verwijzingen ernaar binnen andere richtlijnen) moet een handvat geven voor het attesteren van systemen waarbij steenstrips worden verlijmd op allerlei ondergronden – o.a. harde vezelplaten, isolatieplaten en betonondergronden.

Testen omwille van de BRL1330

TCKI – een onafhankelijk onderzoeksinstituut, kenniscentrum en adviesbureau voor minerale grondstoffen en de daarmee geproduceerde bouwmaterialen – voert in het kader hiervan al jaren testen uit op kleine testpanelen van 40 x 65 cm, waarbij de hechtsterkte van (steen)strips zowel initieel als na veroudering (thermoshock- en vocht-vorstdooitesten) wordt getest.

Ook heeft deze partner van GNL sinds dit jaar de beschikking gekregen over een nieuwe hygrische klimaatkamer, waarmee zij in staat zijn om grote wandsystemen (2.5 x 2 m) te testen volgens diverse Europese normen. Het testen van gelijmde steenstrips op zulke grote systemen vormt namelijk ook onderdeel van de BRL1330. Het gaat hierbij niet alleen om het testen van de lijmverbinding, maar ook om te bepalen of spanningen, scheuren of andere defecten bij het testen van grotere oppervlaktes kunnen ontstaan.

In de klimaatkamer kunnen warme omstandigheden tot ongeveer 70°C en koele omstandigheden tot ongeveer -20°C worden getest, al dan niet met besproeiing van de wanden en eventuele vochtigheidsregulering. Dit soort testen kunnen ook worden ingezet om de veroudering van (gehydrofobeerd of geverfd) metselwerk te onderzoeken. De testsystemen worden bij deze test steeds bevestigd aan een achterwand.

De validatie van de test en de apparatuur is inmiddels afgerond. De eerste resultaten worden gecommuniceerd met de opdrachtgever en met SKG-IKOB als certificerende instantie. Het doel is ook voor deze type testen een RVA-accreditatie aan te vragen.

GNL en TCKI

De TCKI heeft laten weten dat de nieuwste versie van de beoordelingsrichtlijn inmiddels is aangeboden aan de KOMO-regeling en aan het College van Deskundigen van de certificatie-instellingen SKG-IKOB en SKH. Zij verwachten deze maand een reactie. Hopelijk kan de BRL1330 op korte termijn worden vrijgegeven.

Als lid van GNL profiteer je, dankzij onze samenwerking, van de expertise van dit onafhankelijke onderzoeksinstituut, kenniscentrum en adviesbureau. Met een korting die op kan lopen tot 25%, welteverstaan. Ontdek hier alle voordelen van ons partnerschap of vraag meer informatie op via houbaer@gebouwschilnederland.nl.

Terug naar het overzicht